پیشگفتار به جزوه وجه تولید آسیایی، مراحل امپریالیسم و سرمایه داری در ایران / مازیار رازی

پیشگفتار به جزوه وجه تولید آسیایی، مراحل امپریالیسم و سرمایه داری در ایران

از دیدگاه ما استراتژی محوری مارکسیست های انقلابی در وضعیت کنونی، ساختن حزب پیشتار کارگری است. حزبی  که باید متکی بر برنامۀ سوسیالیستی باشد. این برنامهٔ سوسیالیستی نه تنها تضمین کننده وحدت تشکیلاتی سازمان مارکسیستی است ، بلکه همچنین نقشۀ راهی برای رسیدن به انقلاب سوسیالیستی بشمارمی آید. به سخن دیگر، برنامۀ سوسیالیستی، به مثابه ستون فقرات حزب پیشتاز انقلابی یا داربستی برای تدارک انقلاب کارگری است.

روشن و بدیهی است که وحدت تشکیلاتی مارکسیست های انقلابی نمی تواند حول محور «شخصیت» ها، یا به دور تئوری ها و عقاید رهبران از پیش تعیین شده، شکل بگیرد. چنین رهبرانی هیچگونه مشابهت و سنخیتی با رهبران واقعی کارگران که از درون جنبش مبارزاتی کارگران زاده می شوند، ندارند.  علم و تئوری نیز پدیده ای ایستا و پایان یافته شده نیست و مداوماً در حال تغییر و تحول است. بنابراین، نمی توان چنین پدیده سیالی را  پایۀ وحدت تشکیلاتی قرارداد. نظرات وعقاید افراد نیز پدیده ای متغیر بوده و نمیتواند پایۀ و اساس ایجاد حزب پیشتاز کارگری قرار گیرد. از اینرو اساس وحدت تشکیلاتی مارکسیست ها، تنها می تواند و باید بر محور یک برنامۀ سوسیالیستی شکل بگیرد.

در تاریخ جنبش کارگری برنامه های بسیاری نوشته شده اند.  برنامه هایی که خود مارکس نیز در تدوین آن شرکت داشته ازجمله برنامۀ حزب کارگران فرانسه ۱۸۸۰ و پس از آن برنامۀ ارفورت حزب سوسیال دمکراتیک آلمان ۱۸۹۱؛ و یا اندکی بعد، برنامۀ سوسیال دمکرات های انقلابی روسیه، و نهایتاً برنامۀ تدوین شده در کنگرۀ سوم کمینترن (بین الملل سوم). این برنامه ها  برجسته ترین نمونه برنامه های سوسیالیستی درجنبش کارگری دو قرن ۱۹ و ۲۰ بوده اند.

ما با اتکا بر این تجارب غنی و پربار بنیان گذاران مارکسیسم و سوسیالیسم علمی مارکس، انگلس، لنین و تروتسکی قادر خواهیم بود که همدوش کارگران پیشتاز به سوی تدوین برنامه ای برای سازماندهی حزب پیشتاز کارگری گام برداریم؛ برنامه ای ملهم ازاین تجارب ارزشمند بین المللی وتجربه مشخص جنبش کارگری ایران ازابتدای شکل گیری تاکنون،  بویژه تجربیات چند دهه گذشته آنان.

یک برنامۀ سوسیالیستی، ابدا به معنای برنامۀ ای کوتاه مدت، و یا یک دستور العمل عمومی، و یا سلسله ای ازاصول وقواعدعمومی برای تعیین وجه تمایز خود از سایر گرایش های نیست.  این برنامۀ که توسط کارگران پیشرو و روشنفکران کارگری تدوین خواهد شد، برنامه ای است که براساس وضعیت کنونی جنبش کارگری و مطالبات مشخص روزشکل گرفته و رهنمان چگونگی  تدارک انقلاب کارگری است.  برنامه ای برای انتقال از سرمایه داری به سوسیالیسم؛ و یا به سخنی دیگر، برنامه ای که نه تنها تحلیلی علمی و واقعگرایانه از وضعیت کنونی سرمایه داری را ارائه می کند، بلکه همچنین دعوتی است به عمل متشکل برای سرنگونی نظام سرمایه داری ساختن سوسیالیسم.

تدوین برنامۀ سوسیالیستی از منظر مارکسیسم انقلابی از تحلیل مشخص  سه رکن پیونده خورده با یک­دیگر  آغاز می شود.

  • رکن اوّل، تحلیل و شناخت نیروی بازدارنده که حل تکالیف اساسی جامعه را دچاروقفه کرده است؛ یا به سخن دیگر، شناخت کامل صورتبندی اقتصادي واجتماعی جامعه، ماهیت دولت، تحلیل سرمایه داری ایران، تاریخچۀ پیدایش آن و پیوند آن با امپریالیسم و ماهیت و مراحل انکشاف امپریالیسم و تاثیرات آن در ایران.
  • رکن دوّم، تحلیل و شناخت نیروی سازندهٔ جامعهٔ نوین. یعنی تحلیل از صف بندی طبقاتی درون جامعه و تعیین نقش محوری طبقۀ کارگر و سایر متحدان وی برای سازماندهی انقلاب آتی و شناخت کامل ماهیت دولت کارگری/سوسیالیستی بمثابه نیروی برقرار کننده سوسیالیسم درجامعه.
  • رکن سوّم، تحلیل و شناخت ابزار تدارک انقلاب سوسیالیستی به معنای چگونگی تشکیل حزب پیشتاز کارگری به مثابه ستاد رزمنده رهبری طبقهٔ کارگر و سایر زحمتکشان و نقش آن درحمایت ازکسب قدرت توسط اردوگاه کار به رهبری شوراهای کارگری.

این سه رکن به هم پیوند خورده اساس تحلیل و  شناخت ما از جامعهٔ آتی را شکل می دهد.

ما در این مقاله به بازشناسی رکن اوّل این ارکان خواهیم پرداخت. *

مازیار رازی

بهمن ۱۳۹۸

https:/t.me/Marxist_Enghelabi _  تلگرام

[email protected]  _ ایمیل

*برای مطالعه ٔ سایر تحلیل های سیاسی «گرایش مارکسیست های انقلابی ایران» به سایت زیر رجوع شود:

militaant.com

متن کامل نوشتاری همراه با فایل های شنیداری در  سایت میلیتات به زودی انتشار می یابد!

 

 

 

 

 

میلیتانت

سایت گرایش مارکسیست های انقلابی ایران