پیشگفتار هیئت تحریریه نشریه تئوریک میلیتانت شمارهٔ ۱۰۱

پیشگفتار هیئت تحریریه نشریه تئوریک میلیتانت شمارهٔ ۱۰۱

نشریه میلیتانت شمارهٔ ۱۰۱: ویژهٔ کنترل کارگری

صد و یکمین شماره نشریه تئوریک میلیتانت به انتشار مباحثاتی در باره کنترل و مدیریت کارگری اختصاص داده می شود. این شماره را به کارگران مبارز  نیشکر هفت تپه تقدیم می کنیم. کارگرانی که در سال ۱۳۸۶ با سازماندهی ردیفی از اعتصابات موضوع به زیر سؤال بردن مدیران بی لیاقت  کارخانه، و اشغال کارخانه و کنترل بر تولید و توزیع را  در محور مطالبات خود جای دادند.

آنچه در هفت تپه رخ داد در تاریخ جنبش کارگری بین المللی بارها تجربه شده است . از اینرو بررسی مفاهیم اولیۀ این تجربۀ کارگری، بسیار حائز اهمیت است. بحث و تبادل نظر در این مورد می تواند کارگران پیشتاز را به ابزاری برنده تر و کاراتر در نبرد با سرمایه داری مجهز کند. از اینرو در این شماره ویژه به مفاهیم اساسی کنترل و مدیریت کارگری پرداخته می شود.

قابل ذکر است که مارکسیست های انقلابی همواره بر این باور استوار بوده اند که پس از سرنگونی نظام سرمایه داری توسط شوراهای کارگری، جامعه وارد یک مرحلۀ انتقال از سرمایه داری به سوسیالیسم می گردد. به قول کارل مارکس در جزوۀ «نقدی بر برنامه گوتا» در این دوره شیوۀ تولید غیرکاپیتالیستی در جامعه حاکم می شود؛ اما شیوۀ توزیع کماکان بورژوایی باقی می ماند. زیرا انقلاب سوسیالیستی از بطن جامعۀ سرمایه داری متولد می شود و بسیاری از ناهنجاری های بورژوایی، تا رشد کیفی نیروهای مولده در سطح جهانی، برای دوره ای باقی خواهند ماند.

مفهوم کلاسیک کنترل کارگری در مباحثات مارکسیستی عمدتاً در مورد دوران پس از تسخیر قدرت سیاسی توسط شورای کارگری و آغاز جامعه سوسیالیستی است. اما در دورۀ کنونی سرمایه داری نیز از واژه «کنترل کارگری» به عنوان یک مطالبه محوری انتقالی برای آماده سازی آگاهی کارگران برای تدارک انقلاب سوسیالیستی نیز استفاده شده است. به سخن دیگر واژه «کنترل کارگری» برای دو دورۀ پیشا  انقلاب سوسیالیستی و پس از استقرار حکومت کارگری، استفاده می شود. به این دو اشاره کوتاهی می کنیم.

اول، در مورد مفهوم کنترل کارگری در دورۀ پس از کسب قدرت سیاسی و سرنگونی نظام سرمایه داری.

صاحبان قدرت نوین، طبقۀ کارگر و رِأس آن شوراهای کارگری، از آن جایی که بلافاصله پس از تسخیر قدرت آمادگی اعمال مدیریت کارگری ندارد، کماکان برخی از مناسبات جامعۀ بورژوایی را به اجبار بایستی حفظ کنند. ما باید واقف باشیم که روز پس از انقلاب کارگری، نمی توان با جایگزین سازی تکنسین ها یا مدیران وابسته به سرمایه داری با کارگران در کارخانه ها تمام مسایل فنی و راه اندازی کارخانه ها را یک روزه حل کنیم. باید واقف باشیم که کارگران برای اعمال مدیریت کارگری بایستی تجربه و آمادگی قبلی داشته باشند. در جامعۀ بورژوایی، کارگرانی که بیش از ۸ ساعت در روز (به اضافۀ چند ساعت ایاب و ذهاب) کار کرده و هیچ امکان سازماندهی امور تولیدی را نداشته اند، نمی توانند به صِرف کسب قدرت سیاسی بلافاصله تمام امور را به صورت حرفه ای خود به دست گیرند. از این رو نیاز به دوره ای است که کارگران به اعمال مدیریت و کاردانی آشنایی پیدا کنند. در این مورد نیز نیاز به یک دورۀ انتقالی است. اما در این دورۀ انتقالی کنترل تولید و توزیع باید در دست خود کارگران باشد. این اقدام، «کنترل کارگری» نام گرفته است. دوره ای است که حکومت کارگری در بسیاری از ادارات و کارخانه ها و مؤسسات از همان مدیران و افرادِ با تجربه ای که پیش از انقلاب کارخانه ها را می چرخاندند، استفاده خواهد کرد، اما این بار تحت «کنترل کارگری». کارگران در این دوره، فرصت تنفس می یابند تا در تمام سطوح کار اداری و مدیریت آشنایی پیدا کنند و پس از آن تمام امور را به دست خود گیرند، بدون این که لطمات اقتصادی جبران ناپذیر، به علت عدم آمادگی برای ادارۀ امور، به طبقۀ کارگر و جامعۀ نوین سوسیالیستی، تحمیل گردد.

مفهوم اولیۀ کنترل کارگری از این موقعیت ویژه سرچشمه می گیرد. یعنی دوره ای بلافاصله پس از نابودی نظام سرمایه داری که کارگران هنوز زمان یادگیری امور فنی را نداشته و مجبورند که با استخدام تکنیسین ها و مدیران و کاردانان پیشین، زمانی برای تعلیم تمام امور و انتقال تجربۀ مدیریت کارگری به کارگران جوان، داشته باشند. اما وجه مشخصه و یا تضمین توفیق این زمان این است که تمامی کنترل و نظارت بر تولید و توزیع در دست خود کارگران باشد: یعنی کنترل کارگری اعمال گردد.

دوم، مفهوم «کنترل کارگری» در جامعۀ سرمایه داری.

همان مفهوم و مضمون از «کنترل کارگری» می تواند در جامعۀ سرمایه داری نیز طرح گردد. کارگران از طریق اعمال یک سلسله مطالبات انتقالی (مطالباتی که به وسیلۀ دولت سرمایه داری قابل تحقق نبوده و منجر به تشدید رودررویی کارگران و دولت سرمایه داری می گردد) در عمل کنترل کارگری را تجربه و خود را برای حکومت آتی خود آماده می کنند. به سخن دیگر، طبقۀ کارگر برای تدارک اعمال مدیریت کارگری، پس از سرنگونی نظام سرمایه داری، ضروری است که سازماندهی تولید و توزیع را در درون نظام سرمایه داری نیز تجربه کند. برای این امر، آن ها بایستی در وهلۀ نخست اعتماد به نفس لازم را کسب کنند. آن ها بایستی سازماندهی راه اندازی چرخ های اصلی صنایع را به دست بگیرند، و به خود و سایرین در عمل نشان دهند که صاحبان اصلی ابزار تولید، خود آن ها هستند.

نخستین گام در این راه نیز اعمال کنترل و نظارت مستقیم بر تولید در سطح هر کارخانه و کارگاه است. تجربۀ حاصل از یک اعتصاب و یا یک اشغال کارخانه و گرفتن امور اداری و تولید به دست خود، زمینۀ اولیۀ کنترل کارگری را فراهم می آورد.

در جامعۀ سرمایه داری، از آن جایی که کنترل اکثر امور جامعه در دست طبقۀ حاکم و دولت و مدیران آن است، کسب تجربۀ کنترل کارگری تنها می تواند مستقل از تمامی نهادهای وابسته (و افراد و احزاب وابسته) به دولت صورت گیرد. هر دخالت و یا حضور سیاسی و تشکیلاتی عوامل، نهادها و احزاب، این روند را مسدود خواهد کرد. زمانی که تصمیم دربارۀ این که چه کالاهایی بایستی تولید شوند؛ چه نوع کارخانه ای تأسیس گردد؛ چه تعداد کارگر استخدام گردد؛ بهای تولیدات چه قدر باشد؛ شرایط فروش چگونه باشد؛ دستمزدها و ساعات کار و حقوق مدیران و یا تصمیم پیرامون امکانات رفاهی، جریمه، پاداش، اخراج و ترفیع رتبه و غیره چه قدر باشد…همه و همه برعهدۀ سرمایه داران و مدیران انتصابی آن ها باشد، هیچ گاه کارگران تجربۀ عملی برای ادارۀ امور خود را نخواهند یافت. دخالت های برخی از کارگران در «مدیریت» و طرح های «خودگردانی» و «مشارکت»، نه تنها هیچ تغییری در موقعیت کارگران نمی دهد، که امر تجربۀ کنترل کارگری را به تعویق می اندازد و آن ها را به اسرای مدیران مبدل می کند.

البته سرمایه داران از این موقعیت ویژه و قدرت مطلق خود برای پیشبرد مقاصد خود، یعنی کسب سود بیشتر، استفاده می کنند. از این روست که کوچکترین اقدام کارگران مانند کم کاری، کُند کاری و یا یک اعتصاب، کلّ منافع هیئت حاکم را به مخاطره می اندازد. کارگران پیشتاز در تقابل با این شیوه ها، محققاً خواهان نظارت و کنترل مستقیم بر کلیۀ امور تولیدی؛ قرار گرفتن در جریان اسرار معاملاتی سرمایه داران؛ کسب اطلاع در بارۀ دخل و خرج کارخانه؛ اطلاعات در امور وام گیری کارخانه ها از بانک های داخلی و خارجی؛ میزان دستمزها و حقوق مدیران؛ سود و زیان کارخانه؛ علت اخراج یا ارتقای کارگران و غیره هستند.

سرمایه داران، مدیران و کارفرمایان موظفند که تمام اطلاعات مربوط به کارخانه را در اختیار کارگران قرار دهند- اما بدیهی است که چنین نمی کنند. از این رو مبارزه برای این مطالبات ابتدایی نیاز به سازماندهی مستقل دارد؛ ایجاد تشکلی که از طریق مبارزه در صدد کسب این حقوق پایه ای برآید، و توسط شیوه هایی نظیر اشغال کارخانه ها و به­دست گرفتن کنترل بر تولید و توزیع تمام تزویرهای سرمایه داران مبنی ضرردهی کارخانه و توجیه اخراج ها و غیره را برملا کند. این تشکل چیزی به جز تشکل مستقل کارگری نمی تواند باشد و همچنین مبارزه حول هر یک از این مطالبات انتقالی می تواند مبارزه ای برای کسب تجربۀ کنترل کارگری باشد.

به امید اینکه این شمارۀ ویژۀ نشریه تئوریک میلیتانت کارگران پیشتاز را برای مقابله سازمانیافته تر در راستای تشکیل حزب پیشتاز کارگری و تدارک انقلاب کارگری کمک رساند.

فروردین ۱۳۹۷

 

 

میلیتانت

سایت گرایش مارکسیست های انقلابی ایران